Какво да изберем за бизнеса - Счетоводна къща или счетоводител

Правилното бизнес решение - счетоводна кантора или единствен счетоводител?

Счетоводна кантора, счетоводител
09 сеп.
Автор: Милена Христова

Ако сега стартирате бизнес и се колебаете кое от двете да изберете, ще ви дадем няколко насоки за положителните и отрицателни страни на двете възможности:

  • Договор

Сключвайки договор със счетоводна кантора, вие сключвате договор по Закона за задълженията и договорите и получавате необвързващ договор "доставчик-клиент". Евентуалното му прекратяване е значително по-лесно – по споразумение и съобразно законовите разпоредби.

Но със служителя по трудов договор не е чак толкова лесно. Кодексът на труда закриля служителите и за да се прекрати договора едностранно от работодателя се изисква не само спазването на уговореното предизвестие, но и доказуемост на мотивите (на които ще обърнем по-голямо внимание в някоя от следващите статии).

  • Обучение

Служителите в счетоводната кантора са квалифицирани кадри, в чието образование инвестират или самите те, или ръководителя им, за да може винаги да предлагат качествена и конкурента услуга на пазара.

Докато в образованието и преквалификацията на собствения си служител, ще трябва да инвестирате именно вие – обучения, семинари, литература и други разходи.

А когато смятате, че вашият счетоводител е некомпетентен - прочете отново точка 1.

  • Заетост

Тук до някъде преимущество има собственият служител. Той ще бъде на ваше разположение в цялото си работно време, като можете да му възложите и допълнителни задачи, доколкото той е съгласен с това. Освен това ще бъде на съседното бюро – при възникване на задачи, изискващи мигновена реакция.

Но ако този служител се разболее или е в отпуск? Тук също счетоводната кантора има своя позитив – винаги има някой служител на разположение. Освен това, екипът на счетоводната къща също е наблизо - един телефонен разговор.

  • Цена

И тук счетоводната кантора е за предпочитане пред собствения служител. А и може би този критерий е от съществена важност при избора, особено при стартиращ бизнес.

Цените на счетоводните услуги са значително по-ниски от заплатата, на която ще работи вашият служител.

Освен това, спестявате и още много други разходи – данъци и осигуровки на служителя, разходите за обучение, за счетоводен и ТРЗ софтуер, за консумативи и всички други разходи, около новото работно място.

А и при намаляване на обема на работа, можете да договорите по-ниска цена със счетоводната кантора. Но дали някой ще се съгласи да работи по трудов договор на по-ниска заплата?

Какво казва практиката?

Традиционно, малкият бизнес избира счетоводните кантори, главно поради по-ниската цена за услугата и ограничения си бюджет.

А големите корпорации избират да имат финансово-счетоводен отдел. Но това е лукс, който малко фирми могат да си позволят.

И в заключение:

Бъдете много внимателни в избора си! Проучете внимателно своя бъдещ счетоводител – личностно и професионално. Защото добрият счетоводител е първата крачка към успеха!

chevron-down