Кое е по-изгодно за мен – свободна професия, ЕТ или ЕООД? - част 2 — Счетоводна кантора Доверие

Кое е по-изгодно за мен – свободна професия, ЕТ или ЕООД? - част 2

свободна професия, ЕТ или ЕООД
22 ное.
Автор: Милена Христова

Вече ви запознахме в предната статия с основните моменти, различаващи свободна професия, ЕТ и ЕООД. Нека сега разгледаме малко по-подробно положителните и отрицателните моменти.

За по-обобщен вид ще ни помогне следната таблица:

Кои са ключовите моменти?

 • Отговорността, която носиш пред кредиторите след регистрацията си като свободна професия и ЕТ, е пълна. Ти продължаваш да си физическо лице. Но след регистрацията си като юридическо лице ЕООД, като собственик носиш отговорност само до размера на капитала си.
 • Ще ти се признават разходите, които направиш, само ако си ЕТ или ЕООД, и то в пълен размер. Колкото по-големи разходи, толкова по-ниски данъци. А при свободната професия ползваш за намаляване на дължимите вноски към държавата само 25% от получените си доходи.
 • Но пък ако си свободна професия, не си длъжен да си купуваш касов апарат.
 • Винаги можеш да издаваш фактури.
 • И в трите случая си самоосигуряващо се лице. Като управител на ЕООД може да предпочетеш да се осигуряваш като управител по договор за управление. Тук осигуряването е по-различно и ще го разгледаме допълнително към статията ни за трудовите възнаграждения.
 • Ако сега започваш дейност и си самоосигуряващо се лице, можеш да избереш как да се осигуряваш - на минималния осигурителен доход (за 2016г.-420лв) или на реално получената от теб сума. Когато се осигуряваш на минимума, но си получил по-висока сума за годината, с годишната данъчна декларация ще трябва да довнесеш останалата част.
 • Но ако си ЕООД, ти можеш да ползваш всички разходи, които правиш за своята дейност и да си изплатиш само остатъка под формата на възнаграждение, което ще облагаш. А можеш да решиш да си изплатиш по-ниска или по-висока сума, защото приходите на фирмата са различни от твоите доходи.
 • При свободната професия и при ЕТ е възможно да попадаш в обхвата на дейностите, които се облагат с патентен данък. Този данък не се дължи, ако оборотът ти за предходната година надвишава 50 хил.лв. и ако си регистриран по ЗДДС. За повече информация за дейностите и сроковете за внасяне на патентен данък: https://www.minfin.bg/bg/785
 • По закон не си длъжен да водиш счетоводство, ако си свободна професия. Счетоводител може да ти помогне с попълването на годишната данъчна декларация.
 • Но не забравяй, ако си свободна професия, че си длъжен да подаваш декларации за осигуряването си, както и за получените си доходи.

В този материал ние не можем да сме изчерпателни и да изброим всички особености около горните форми за осъществяване на дейност.

Надяваме се да сме били полезни и да сме помогнали за вашия избор!

Ако пред вас стоят още неизяснени въпроси, можете да ни потърсете, а ние с радост ще ви помогнем!

13 comments on “Кое е по-изгодно за мен – свободна професия, ЕТ или ЕООД? - част 2”

 1. Много полезна статия и особено сравнителната таблица - синтезирано и ясно!

 2. В наястоящия момент - 2020 година важи ли правото на лице със свободна професия да не притежава касов апарат?

  1. Здравейте,

   Да. Свободните професии не са задължени да имат касов апарат - чл.4, т.8 от Наредба Н18.

   Поздрави!

 3. Здравейте,

  ако имам Къща за гости и е на физическо лице, а сега си мисля да я направа на ЕООД трябва ли да притежавам касов апарат?
  Може ли съвет, кое би било по-добре за една Къща за гости, да си остане на физическо лице или да мине на ЕООД ?
  Благодаря Ви предварително !

  1. Здравейте!

   При плащане в брой трябва да издавате касова бележка и съответно да притежавате касов апарат. В Наредба Н18 са описани някои изключения от това правило, но по предоставената информация не смятам, че отговаряте на някое от изключенията.

   А по повод другия поставен въпрос - това е тема за по-обширна и задълбочена консултация, включваща всички особености на вашия бизнес. Затова ви съветвам да се обърнете към вашия счетоводител или данъчен консултант.

   Поздрави!

 4. Имам ЕООД. Мога ли да се регистрирам и като свободна професия

 5. Към момента (2020г) все още ли важи правилото, че като самоосигуряващо се лице можем да изберем дали да се осигуряваме на минималния осигурителен доход или на реално изказаните за месеца пари?

  1. Здравейте,

   Да, самоосигуряващите се лица могат помесечно да изберат дали да се осигуряват върху минималния осигурителен доход, или на реалния доход.
   Но ако изберат помесечно да се осигуряват на по-ниска сума от реалната, в края на годината трябва да довнесат дължимите осигурителни вноски.

   Поздрави,
   Милена

 6. Здравейте!
  Ако съм лице изпълняващо свободна професия, но искам да се включа в ООД като съдружник (извършвам същата дейност и там) и ООД-то се регистрира по ДДС, аз подлежа ли на регистрация също?

  1. Здравейте,

   Няма да подлежите на регистрация. Вие и фирмата ви сте две различни лица.
   В закона съществува връзка между ДДС регистрациите във връзка с вашето питане, но те не се отнасят за ООД, а други форми на съдружие.

   Поздрави,
   Милена

 7. Здравейте, получавам доходи от Youtube. Мога ли да се регистрирам като лице упражняващо свободна професия? Видях, че едно от изискванията за регистрация е диплома или сертификат. В моя случай аз нямам квалификация, която да е свързана с правене на видеа. Разбирам също така, че трябва да се регистрирам по зддс член 97а. Ще дължа ли ДДС ако получавам приход от Google Ireland?

chevron-down